Surfvoorspelling
Voor het bestaan van internet was het een verrassing hoe de golven op een bepaalde dag of tijdstip zouden zijn. Nu kan je alle benodigde informatie voor een golfvoorspelling op het internet vinden. De kunst is de informatie op de juiste manier te interpreteren.
Factoren van invloed op golven:
De windsnelheid: kracht van de wind
De windrichting: af- of aanlandige wind
De golfperiode: tijd tussen twee golven
De golfrichting: richting van de golf
Het getij tide: eb of vloed.
Wind
Wind is van grote invloed op de surfconditie. Wind kan namelijk afhankelijk van het soort swell en de windrichting, golven creëren, verbeteren of kapot maken. Daarom is het verstandig bij het bepalen van de surfconditie, de windrichting en -kracht in je golfvoorspelling mee te nemen.
Wind ontstaat doordat er lucht gaat stromen van een plek met veel lucht -het hogedrukgebied- naar een gebied met weinig lucht -het lagedrukgebied. Hoe groter het verschil tussen het hoge en het lagedrukgebied des te harder het zal waaien.
Windrichting en golfrichting
Stevige aanlandige wind kan windgolven creëren. Deze golven zijn minder prettig om op te surfen dan golven die uit groundswell zijn ontstaan. Een aflandige wind creëert geen golven maar een matige aflandige wind zorgt bij groundswell wel voor mooiere golven. Een aanlandige wind bij groundswell heeft juist weer een negatief effect op de golven.
Wind kan in plaats van recht, ook schuin op de richting van de golven blazen. Dit heet side shore. Deze wind zorgt ervoor dat een golf in meerdere delen uiteen wordt geblazen, waardoor het ongebroken gedeelte van de golf waar je op surft korter wordt.
De windrichting en golfrichting worden genoemd naar waar ze vandaan komen. Een noorderwind en een noorderswell komen dus vanuit het noorden en gaan naar het zuiden. Hierbij is het belangrijk te weten hoe je surfspot ligt. Een westelijk georiënteerde (west facing) surfspot doet het bijvoorbeeld goed met westelijke swell en wat oostelijke wind.
Golfperiode en getij
Golven met een hogere golfperiode zijn ontstaan uit groundswell. Hoe hoger de golfperiode des te meer tijd er tussen twee golftoppen zit en des te sneller de golf is. Golven met een lagere periode zijn de minder mooie wind- en schuimgolven. Bij sommige spots is het tij ook van invloed op de kwaliteit van de golven.
Alhoewel er veel informatie op het internet te vinden is, is het nog altijd het beste om zelf te gaan kijken hoe de golven lopen, of nog beter, gewoon met je board het water in te gaan om te voelen hoe ze surfen!